Motivele corupţiei în domeniul public românesc… Ce se poate schimba?

Vrem nu vrem, trăim într-o ţară în care corupţia este la ordinea zilei. Că este vorba despre faptul că a trebuit să dau 3OO de euro unui doctor cu 5 ani în urmă când mi-am rupt mâna, sau 5O de lei unui alt doctor ca să se uite la o infecţie la ureche. Lista poate continua din păcate…Motivele sunt multe şi îmbelşugate. Mentalitatea balcanică, istoria, fanarioţii şi ocupaţia otomană, lăcomia, lipsa controlului domeniului public, indiferenţa justiţiei…Dar mi se pare că un motiv este mai presus de celelalte…Salariul.

Recent s-a făcut mare vâlvă la Cluj. Procurorii DNA au arestat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Bica şi primarul Sorin Apostu. Primarul din Jucu deja stă la pârnaie şi cu ceva timp în urmă primarul Aradului s-a confruntat cu aceleaşi probleme. Să nu vorbim de Radu Mazăre, primarul Constanţei, care apare pe coperta revistei Playboy şi defilează în uniformă nazistă…Păcat că încă nimic nu s-a început împotriva lui. Toată lumea ştie că există corupţie, pentru-că din salarii de 850 de euro pe lună (cât primea Apostu), nu se poate să ai vilă, casă de vacanţă, maşină de 48.000 euro şi altele…Să fim serioşi. În cazul lui Apostu e vorba de sute de mii de euro de şpagă, nu numai alea 94.000 euro care figurează în dosarul de arestare. Dacă ÎCCJ respinge recursul, mi se pare cât se poate de potrivit să fie un proces bine pus la punct. Nu vrei nimănui să ajungă la închisoare, dar din moment ce ca şi funcţionar public deturnezi bani publici, mi se pare corect ca să se aplice pedepsele legale. N-ar strica să se mai facă curăţenie şi în sudul şi estul ţării…

Dar ia să ne uităm încă odată. Cât este salariul primarului oraşului cu a doua importanţă din ţară? 850 de euro! Păi în Olanda într-un magazin, la 22 de ani, lucrând 4O de ore pe săptămână câştigam 1.650 de euro lunar. Dublul faţă de primarul unui oraş. Este greu să stai la cârma unui oraş cu un buget anual de 250 de milioane de euro şi să ştii că salariul tău este de 850 de euro pe lună. Ăia din occident ar râde de noi.

Ieri, discutând pe skype cu tatăl meu, am ajuns la o concluzie. De ce nu se procedează ca şi în cazul marilor firme? Clujul are un capital cât o multinaţională mijlocie. Atunci, să se instituie o lege, că în cazul candidaţilor la primăriile polurilor mari de creştere, să se organizeze un test managerial. Înainte de alegeri, fiecare partid îşi propune un candidat care vrem, nu vrem trece un test de competenţe directoriale, manageriale. Da dragii mei! Dacă aşa face o firmă mare, aşa să se facă şi într-un oraş care dispune de un capital mare. Iar, urmând exemplul directorilor marilor firme, şi salariul să fie pe măsură. Dintr-un buget de 250 de milioane de euro, salariul primarului s-ar putea fixa la 2.500 de euro, bani cu care poţi trăi o viaţă decentă, conformă cu funcţia ta publică. Şi de ce nu, se pot institui aşa numitele „financial incentives”, măsuri care se aplică în „corporate governance”-ul marilor firme. Adică bonusuri pe criterii de performanţă. De e.g. ca şi primar, ai adus un investor, o investiţie valorând 100 de milioane de euro? Foarte bine. Primeşti un bonus de 2.000 de euro.

Ştiu că pare o soluţie radicală, dar dacă acest model funcionează la marele firme, poate funcţiona şi în cazul unui oraş mare. Astfel temptaţia de a lua şpagă scade, încât cu un salariu de 2.500 se poate trăi decent, iar prin faptul că ştie că poate primi bonusuri, primarul va fi mai activ în căutarea de investitori.

Nici un sistem care se bazează pe oameni nu este fără lapsuri, dar mi se pare că dacă omul este plătit pe măsură, în majoritatea cazurilor va lucra pe măsură.

Bruxelles, 12 Noiembrie 2011

One response to “Motivele corupţiei în domeniul public românesc… Ce se poate schimba?

  1. @Motivele sunt multe şi îmbelşugate. Mentalitatea balcanică, istoria, fanarioţii şi ocupaţia otomană

    Ce bazaconii!!! Din cate stiu Romania nu e situata in Balcani deci nu stiu cum ar putea fi mentalitatea balcanica vreo explicatie penru ce se intimpla aici.Si cu fanariotii ce ai? Ei au reformat din punct de vedere administrativ , social, juridic si economic tarile romane.Oare ei sint de vina ca trebuie sa dai tu spaga la doctori pe la Cluj sau nu stiu pe unde ?? Fanariotii au introdus in Valahia si Moldova o legislatie care era mai avansata decat in Transilvania de exemplu. De ce ar fi ei vinovati pentru ce se intimpla acum??

Leave a comment