Discriminare pe fond religios?!

Iată, că au trecut şi zilele de paşti. Acum atât romano-catolicii, reformaţii, sau unitarienii, cât şi ortodocşii sau greco-catolicii sunt după paşti. Creştinii activi au sărbătorit aceeaşi eveniment în zile separate, dar din păcate în Cluj sărbătorile de paşte nu au fost privite în mod egal de către autorităţile locale. Totul, în ciuda faptului, că în perioada 21-23 martie pe lângă locuitorii de etnie maghiară al oraşului, au sărbătorit şi multe persoane de etnie română, dar care nu sunt ortodocşi, ci romano-catolici. Deci cam în jur de 20% a oraşului.

Dar despre ce fel de discriminare este vorba?

Etnică? Religioasă? Sau şi-şi, fiind vorba despre „paştele maghiar” şi „paştele român”?

Cum sa manifestat această discriminare?

Într-un mod foarte simplu: în perioada 21-23 martie pe autobuze în afara informaţiilor obişnuite nu apărea textul: „Primăria şi CL vă urează Sărbători Fericite!”. În schimb în perioada 25-27 aprilie aceste mesaje au fost prezente pe autobuze. Iată dovezile, care au fost filmate sau fotografiate în aceeaşi zonă în ambele perioade.

1. O secvenţă filmată pe data de 22 martie:

2. Fotografii făcute tot pe 22 martie:

3. O secvenţă filmată pe data de 27 aprilie:

4. Şi fotografii făcute în aceeaşi zi:


8 responses to “Discriminare pe fond religios?!

  • gadjodillo

    Extraordinar! E posibil ca persoana care a avut initiativa asta sa fie, pur si simplu, de o singura religie si nu de doua religii deodata si sa fi gindit, pur si simplu, ca orice roman (verde, era sa zic…), prin prisma propriului interes si uitindu-se in propria gradina. Doar asta e o boala nationala.
    Sau e un complot masonic la mijloc?

  • Lolka

    Indivizii sunt din administratia locala. De la 9 pana la 16, cel putin in timpul programului, nu au interese proprii. Nu fac diferentieri intre religii, sex etc. Nu sunt capabili sa faca diferenta intre pastele ortodox s.a.m.d., sau pastele reformat s.a.m.d. Pentru ei, fiecare paste este de aceeasi importanta, iar cetateanul sta pe primul loc.
    Si cei care lucreaza in sectorul privat se gandesc la fel.

    Romania Utopica!

  • olahus

    Cred ca e vorba mai intai de ignoranta si lipsa de sensibilitate. Se poate vorbi, probabil, de o forma simbolica de discriminare. S-a gandit careva sa depuna o plangere la primaria CJ?

  • Lolka

    Ma joc cu ideea de a depune o plangare la CNCD.
    La primarie nu cred ca are vreun sens, am avut precedente neplacute!

  • Egy gondolat bant

    Pt. Lolka: Dacă tot am inaugurat epoca definiţiilor din Dictionarul Explicativ al Limbii Române (DEX), dau şi eu definiţiile pentru discriminare:
    1) Deosebire, distingere efectuată între mai multe elemente.
    2) Politică prin care un stat sau o categorie de cetăţeni ai unui stat sunt lipsiţi de anumite drepturi de pe baza unor considerente neîntemeiate.

    Desigur că articolul ce l-ai publicat are în vedere a doua definiţie.

    Însă felicitările de Paşte din partea CL Cluj nu sunt „un drept” – sunt „o favoare” (în fapt, o linguşeală a majorităţii ortodoxe cu scop electoral).

    CL Cluj putea foarte bine să nu felicite pe nimeni – şi de fapt ar fi fost nult mai bine dacă proceda astfel; să ne amintim de politicienii care se înghesuie prin biserici şi mânăstiri de alegeri şi e limpede ce vreau să spun.

    Deci a fost o dovadă nu se discriminare ci de insensibilitate, neghiobie, nesimţire sau pur şi simplu calcul meschin: maghiarii nu aduc multe voturi, atunci why bother? Şi chiar dacă îi felicităm, ei oricum nu ne vor vota pe noi, deci, again, why bother?

    Este frumos şi arată bine şi „european” să vorbeşti despre multi-culturalism, cum probabil face onor dl. primar de Cluj; baiul e când trebuie să-l mai şi pui în practică. Atunci multe lucruri sunt făcute uitate.

    Sincer, nu cred că vei avea succes la CNCD, dar cine ştie? Merită încercat.

    PS: E frumoasă imaginea României Utopice ce o descrii …

  • De ce nu îl votez pe Emil Boc? « Limba Cailor

    […] de Transport Public Cluj (RATUC) îi discriminează pe maghiari în principal prin faptul că pune urările de sărbători ferecite pe autobuzele RATUC numai de paştele ortodox (al românilor) şi nu şi în cazul paştelui catolic şi protestant (al […]

  • cosanzeana

    Domnule, eu cred ca in Ungaria au fost puse urarile de sarbatori pe autobuze de pastele catolic si nu de pastele ortodox, asa ca santem chit.
    Ce zici facem pace si spunem impreuna CHRISTOS A INVIAT!!!
    Crestinii adevarati se bucura de bucuria aproapelui.
    Ce tot bateti campii cu asemenea nimicuri?
    Nu avem nimic cu nimeni, ca esti ungur, rus, evreu, englez sau tigan, fii bun si s-auzim de bine, ca sa ne bucuram si noi.
    Pace lumi si in sufletul tau!!

  • Tihi

    Pai in Ungaria nu sunt 1,5 milioane de romani. In Ungaria nu sunt orase cu 70.000 de romani. Asa ca paralele ta nu merge deloc.

Lasă un comentariu